Aktualności

Blaty granitowe w kuchni

Naprawdę niewiele materiałów jest w stanie dobrze funkcjonować w takich warunkach, szczególnie jako blat roboczy. Oba te warunki spełnia doskonale blat granitowy. Jest wyjątkowo dekoracyjny (można nawet rzec, że ekskluzywny), a przy tym twardy, odporny i wytrzymały. Nie poddaje się wysokim i niskim temperaturom, nie straszna mu woda czy rozlany tłuszcz, nie trzeba go w zasadzie impregnować, można swobodnie na nim kroić bez użycia deski (a nawet ostrzyć noże!), postawić garnek z wrzątkiem czy położyć zamrożone produkty spożywcze. Trudno go zarysować, podatny jest jedynie na silne uderzenia mechaniczne. Najczęściej spotyka się blaty granitowe o grubości 3 cm, jest to wszak materiał ciężki, stąd dobrze jest przy jego instalacji zastosować wzmocnienia na szafkach i meblach, gdzie będzie instalowany (metr kwadratowy 30-mm blatu może ważyć nawet 70-80 kg!). A jak właściwie dbać o taki blat granitowy?

Blaty granitowe – użytkowanie


Blaty granitowe użytkowane zgodnie z ich przeznaczeniem są niemal niezniszczalne. Aby jednak były w kuchni bardziej funkcjonalne poddaje się je polerowaniu, dzięki czemu zyskują dodatkowy walor estetyczny, ale i praktyczny: łatwiej się czyszczą, dłużej też utrzymują piękny wygląd. Można je dodatkowo zaimpregnować (na rynku są specjalistyczne substancje dopuszczone również do kontaktu z pożywieniem), co z pewnością pomoże w ich długoletnim i łatwiejszym utrzymaniu. Niektóre substancje jednak mają na niego na dłuższą metę negatywny wpływ, np. czerwone wino, ocet czy sok z cytryny. Płyny te lepiej jest szybko wyczyścić, bowiem po pewnym czasie mogą zmatowić poler blatu. Na polerowanych blatach z granitu można czasem dostrzec pozostałości po wyschniętej wodzie w postaci smug. By ich uniknąć, po skończonej pracy najłatwiej jest wytrzeć blat do sucha miękką ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Zabrudzenia najlepiej jest czyścić przy pomocy wody z dodatkiem łagodnego detergentu, chętnie z neutralnym pH. Blat z granitu zachowuje wszelkie właściwości kamienia, warto wszak pamiętać, żeby nie fundować mu warunków skrajnych. Po nocy w nieogrzewanym pomieszczeniu lepiej nie stawiać na nim rozgrzanego garnka, czajnika, czy gorącego żelazka, może sprzyjać to zmatowieniu powierzchni lub jej pękaniu w miejscu nagłej zmiany temperatury. Należy tez uważać, aby nie uderzyć w niego zbyt mocno twardym przedmiotem, jest wtedy bardziej podatny na odpryski, nie są to wszakże codzienne sytuacje. Taki sam sposób dbałości o granit polecamy w przypadku granitowych parapetów.